فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • خدیجه علیزاده یلوجه، قدرت الله سعیدی* صفحات 1-11

    به منظور بررسی تحمل به تنش خشکی در برخی از ژنوتیپ های گلرنگ، تعداد 18 لاین اصلاحی انتخاب شده از توده های بومی همراه با دو رقم خارجی و یک توده بومی (در مجموع 21 ژنوتیپ) در دو آزمایش جداگانه در دو شرایط آبیاری معمول (غیرتنش) و کم آبیاری (تنش) و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در دو سال زراعی (1395 و 1396) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان ارزیابی شدند. شاخص های تحمل و حساسیت به تنش خشکی بر اساس عملکرد دانه محاسبه شد. نتایج نشان داد که از نظر عملکرد دانه بین ژنوتیپ ها تفاوت معنی دار وجود دارد. بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه در واحد سطح در شرایط آبیاری معمول به ترتیب مربوط به ژنوتیپ های M420ی (4703 کیلوگرم در هکتار) و C116و (2723 کیلوگرم در هکتار) بود و در شرایط کم آبیاری به ترتیب به ژنوتیپ ها A2ی(2906 کیلوگرم در هکتار) و اراک2811 (1373 کیلوگرم در هکتار) تعلق داشت. بر اساس همبستگی بین شاخص ها و عملکرد دانه ژنوتیپ ها در دو تیمار آبیاری، شاخص های MP، GMP، STI، MpSTI و MsSTI به عنوان بهترین شاخص ها برای شناسایی ژنوتیپ های متحمل در گلرنگ شناخته شدند. نمایش گرافیکی بای پلات و تجزیه خوشه ای نیز مشخص کرد که ژنوتیپ های M420، S149، K21، K12، E2428، E2417، AC-Stirling و A2 به عنوان ژنوتیپ های متحمل تر به تنش رطوبتی بودند.

    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، شاخص های تحمل، عملکرد دانه و گلرنگ
  • سوسن شریفی، حسن ساری خانی* صفحات 13-27

    نقش کلسیم در رشد، باردهی و حفظ کیفیت توت فرنگی به خوبی شناخته شده است. در این پژوهش اثر محلول پاشی کلرید کلسیم به همراه NAA در شرایط سایه بر رشد، عملکرد و کیفیت توت فرنگی رقم پاروس بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با دو فاکتور شدت نور (نور معمولی و شرایط سایه) و فاکتور کلسیم و اکسین (شاهد، کلرید کلسیم 0/75 درصد، NAA با غلظت 25 میلی گرم در لیتر و تیمار ترکیبی کلرید کلسیم 0/75 درصد به همراه 25 میلی گرم در لیتر NAA) انجام شد. تیمار های محلول پاشی در زمان 10 روز پس از تشکیل میوه انجام شد. نتایج نشان داد محلول پاشی کلرید کلسیم و NAA در شرایط سایه باعث افزایش رشد رویشی بوته شد. تیمار کلرید کلسیم در مقایسه با تیمار شاهد در شرایط نور و سایه سبب افزایش قطر و عملکرد میوه شد. بیشترین سفتی میوه (342/0 نیوتون بر سانتی متر مربع) در تیمار کلرید کلسیم در شرایط نور و سایه مشاهده شد. تیمار NAA در شرایط سایه باعث افزایش غلظت آنتوسیانین شد. تیمار توام کلرید کلسیم با NAA در شرایط نور باعث افزایش میزان فنول کل (1/12 میلی گرم در گرم وزن تازه) و ظرفیت آنتی اکسیدانی (72/12 درصد) شد. تیمار کلرید کلسیم در شرایط سایه و نور در مقایسه با شاهد در شرایط نور سبب افزایش حدود 50 درصدی کلسیم میوه شد. همچنین تیمار کلرید کلسیم در شرایط سایه سبب افزایش 12 درصدی کلسیم دمبرگ نسبت به شاهد در شرایط سایه شد. تیمار توام کلرید کلسیم و NAA در مقایسه با شاهد در شرایط نور سبب افزایش کلسیم برگ شد. بر اساس نتایج این پژوهش، کاربرد کلرید کلسیم به تنهایی هم در شرایط نور و هم در سایه، می تواند سبب افزایش ویژگی های کیفی و کمی میوه توت فرنگی رقم پاروس شود. همچنین کاربرد NAA نیز می تواند در برخی شرایط سبب جذب بیشتر کلسیم توسط برگ شود.

    کلیدواژگان: جذب، طول دمبرگ، کلرید کلسیم، اکسین، سایه
  • رویا محمودیه چم پیری، محمدعلی ابوطالبیان* صفحات 29-45

    به منظور ارزیابی تاثیر پرایمینگ بذر و تلقیح دو گونه میکوریز بر تعدادی از خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم پارسی در شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت اسپیلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 94-1393 و 95-1394 در مزرعه مرکز آموزش جهاد کشاورزی اصفهان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح آبیاری با آب شور (با هدایت الکتریکی 3 و 11 دسی زیمنس بر متر) در کرت های اصلی، سه سطح کاربرد قارچ گلوموس (گونه اینترارادیس، گونه موسه آ و بدون کاربرد) و دو سطح پرایمینگ بذر (هیدروپرایمینگ به صورت پرایم در مزرعه و پرایم نشده) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که تنش شوری بر بسیاری از صفات اندازه گیری شده موثر بود و کاربرد میکوریز موجب کاهش اثرات منفی تنش بر تجمع سدیم در اندام هوایی، شاخص سبزینگی، تعداد سنبله در بوته و وزن هزاردانه شده و دارای برهم کنش معنی داری با تنش شوری بودند. کاربرد گونه اینترارادایس در مقایسه با موسه‎آ مقدار سدیم برگ را در شرایط شوری حدود 17 درصد کاهش داد. در این پژوهش کاربرد میکوریز و پرایمینگ بذر پرولین برگ را به ترتیب 20 درصد افزایش و 18/5 درصد کم کرد. کاربرد گونه موسه‎آ فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز را نسبت به تیمار عدم تلقیح 15/6 درصد افزایش داد و عملکرد دانه بیشتری (9/5 درصد) ایجاد کرد. در این تحقیق پرایمینگ اثری بر عملکرد و اجزای آن نداشت به‎جز در سال دوم تحقیق که پرایمینگ در شرایط تلقیح با گونه اینترارادایس در تیمار شوری منجر به افزایش 23 درصدی تعداد سنبله در بوته نسبت به تیمار پرایم نشده شد. از دیگر نتایج افزایش 14/5 درصدی شاخص برداشت در اثر کاربرد میکوریز بود. در مجموع کاربرد میکوریز در شرایط شور قابل توصیه است، اما استفاده از پرایمینگ بذر تنها در ترکیب با گونه اینترارادایس می‎تواند سودمند باشد.

    کلیدواژگان: پرولین، سوپراکسید دیسموتاز، سنبله در بوته، شاخص برداشت، قارچ گلوموس
  • حسین حمامی*، مهدی پارسا صفحات 47-58

    بهینه سازی کارایی علف کش ها به وسیله مواد افزودنی یکی از راهکارهای اکولوژیکی و اقتصادی در مدیریت علف های هرز است. به منظور بررسی اثر کاربرد روغن های گیاهی بر کارایی علف کش کلتودیم در کنترل دم روباهی آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی شامل غلظت کلتودیم در شش سطح (صفر، 7/5، 15، 30، 60 و 120 گرم ماده موثره در هکتار) و ماده افزودنی در هشت سطح (بدون روغن گیاهی و با روغن های گیاهی کنجد، بادام تلخ، بادام شیرین، پنبه دانه، کلزا، منداب و سویا) با چهار تکرار در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که غلظت کلتودیم، نوع روغن گیاهی و اثر متقابل غلظت در روغن گیاهی بر صفات اندازه گیری شده دم روباهی شامل ارتفاع، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و حجم ریشه معنی دار است. افزایش توانایی نسبی برای تمامی صفات اندازه گیری شده بر اساس دز موثر 50 درصد مشاهده شد که نشان دهنده افزایش کارایی کلتودیم در کنترل دم روباهی است. نتایج این مطالعه همچنین کاهش دز موثر 90 درصد برای زیست توده تر و خشک دم روباهی سبز در حضور تمامی روغن های گیاهی را نشان داد. بیشتر بودن مقادیر توانایی نسبی برای زیست توده تر و خشک ریشه در مقایسه با زیست توده تر و خشک اندام هوایی حساسیت بیشتر ریشه به کاربرد روغن های گیاهی با افزایش انتقال کلتودیم به ریشه نشان داده شد. کاربرد روغن های گیاهی کنجد، بادام تلخ، بادام شیرین، پنبه دانه، کلزا، منداب و سویا به ترتیب منجر به افزایش کارایی کلتودیم در کاهش وزن خشک اندام هوایی دم روباهی سبز به ترتیب به میزان 1/20، 1/26، 1/42، 1/39، 1/41، 1/43 و 1/41 برابر شد. درنهایت، کاربرد روغن های گیاهی به همراه دم روباهی سبز می تواند به عنوان رهیافتی اکولوژیکی و زیست محیطی مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توانایی نسبی، حجم ریشه، دز موثر 50 درصد، روغن گیاهی، علف کش
  • حامد علی پور، احمد ارزانی*، علی ربانی، منصور نیکبخت صفحات 59-72

    این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی گندم نان، گندم دوروم و تریتیکاله با استفاده از صفات زراعی و فیزیولوژیک انجام شد. ارزیابی تنوع ژنتیکی 24 ژنوتیپ در دو ناحیه (مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، واقع در لورک نجف آباد و مزرعه عاشق آباد اصفهان) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در هر ناحیه، در سال 96-1395 انجام گرفت. در این مطالعه 20 ژنوتیپ گندم نان (3 داخلی و 17 خارجی)، دو ژنوتیپ گندم دوروم و دو ژنوتیپ تریتیکاله مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ برای کلیه صفات به جز فلورسانس بیشینه معنی دار بوده است. در تمام صفات مورد مطالعه ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنتیکی برای اکثر صفات اختلاف زیادی نداشته اند که نشان دهنده تاثیر بیشتر آثار ژنتیکی بر این صفات بوده است. بررسی روابط همبستگی نشان داد که بین عملکرد دانه با صفات تعداد سنبله در بوته، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. تجزیه به عامل ها، چهار عامل پنهانی را که در مجموع 66/47 درصد از تنوع موجود در مجموعه بود را توجیه کرد. این عامل ها به ترتیب تحت عنوان طول دوره  رسیدگی، دانه، عملکرد و فتوسنتز معرفی شدند. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها بر مبنای صفات مورد مطالعه ژنوتیپ ها را در چهار گروه تفکیک کرد که بعضی از گروه ها دارای خصوصیات مطلوب بوده و برای مقاصد به نژادی مفید هستند.

    کلیدواژگان: تنوع، ژنوتیپ، صفات مورفولوژیک، عملکرد
  • ظهراب اداوی*، کمال سادات اسیلان، ابوالفضل باغبانی آرانی صفحات 73-88

    یکی از راه های جلوگیری از کاهش عملکرد کلزا در شرایط محدودیت رطوبت استفاده از تنظیم کننده های رشد است. به منظور بررسی تاثیر پاکلوبوترازول (صفر،50، 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر) بر دمای سطح سایه انداز و برخی ویژگی های کمی و کیفی دو رقم کلزا (اوکاپی و ناتالی) تحت شرایط آبیاری مطلوب و تنش خشکی انتهای فصل، پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور فریدونشهر، در سال زراعی 96-1395 طراحی و اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های دوبار خردشده، بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. نتایج نشان داد که همه فاکتورهای مورد بررسی (تنش خشکی آخر فصل، رقم و پاکلوبوترازول) بر طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و دمای کانوپی اثر معنی داری داشتند. هر دو رقم مورد استفاده در این پژوهش نسبت به تنش خشکی در زمان گلدهی بسیار حساس بوده به طوری که تنش خشکی باعث کاهش 40 درصدی عملکرد در هر دو رقم شد. در هر دو رقم در شرایط آبیاری مطلوب تیمار 100 میلی گرم در لیتر و در شرایط تنش تیمار 200 میلی گرم در لیتر پاکلوبوترازول بیشترین میزان عملکرد را در گیاه کلزا تولید کردند. هر دو رقم پاسخ مشابهی نسبت به تنش خشکی و پاکلوبوترازول داشتند، ولی به طور کلی رقم ناتالی عملکرد بالاتری (5346 کیلوگرم در هکتار) را نسبت به رقم اوکاپی (4910 کیلوگرم در هکتار) تولید کرد. همچنین در هر دو رقم دمای سطح کانوپی گیاه نیز تحت تاثیر پاکلوبوترازول در شرایط تنش خشکی کاهش یافت. با توجه به نتایج بهدست آمده اگرچه تنش خشکی موجب کاهش عملکرد شد، لیکن، تاثیر تنظیمکننده رشد توانست بخشی از کاهش عملکرد ناشی از تنش خشکی را جبران کند. بنابراین، استفاده از پاکلوبوترازول بهعنوان راهی قابل دسترس برای افزایش تحمل به شرایط تنش خشکی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: قطع آبیاری، تنظیم کننده رشد، دمای سطح سایه انداز، کلزا، عملکرد
  • وحیده علی پور، جعفر اصغری*، سید محمدرضا احتشامی، المیرا محمدوند صفحات 89-109

    به منظور ارزیابی علف کش های رایج کشت نشایی برنج در شرایط کشت مستقیم مرطوب رقم هاشمی، این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمار ها شامل کاربرد مقادیر توصیه شده علف کش های پرتیلاکلر (1)، اگزادیارژیل+ بن سولفورون متیل (2)، افزودن پروپانیل یا تیوبنکارب به تیمار 1 و2 (3 تا 6)، افزودن سینوسولفورون به تیمارهای 3 تا 6 (7 تا10) و نیز شرایط عاری (11) و آلوده به (12) علف های هرز بود. بیشترین آلودگی کل علف های هرز به ترتیب در کاربرد پرتیلاکلر، اگزادیارژیل+ بن سولفورون متیل و پرتیلاکلر به همراه پروپانیل یا تیوبنکارب مشاهده شد. بیشترین ارتفاع برنج در شرایط آلوده به علف هرز ثبت شد؛ درحالی که بیشترین مقدار برای سایر صفات در  شرایط وجین دستی علف های هرز مشاهده شد. در مقایسه تیمارهای کاربرد علف کش با یکدیگر، کمترین رشد و عملکرد برنج در کاربرد پرتیلاکلر (به واسطه بیشترین میزان رقابت علف های هرز) و اگزادیارژیل+ بن سولفورون متیل+ تیوبنکارب ثبت شد. در تیمار اخیر تعداد خوشه و دانه و وزن هزاردانه کمتر از کاربرد انفرادی پرتیلاکلر بود. از آنجا که کاربرد اگزادیارژیل+ بن سولفورون متیل در کنترل علف های هرز بهتر از گروه پرتیلاکلر بودند و نیز با توجه به کنترل موثر اویارسلام با کاربرد بن سولفورون متیل و سوروف با کاربرد تیوبنکارب، لذا علت این امر را می توان مرتبط با اثرات گیاه سوزی بالاتر کاربرد اگزادیارژیل+ بن سولفورون متیل+ تیوبنکارب بر برنج دانست. در تیمارهای کاربرد علف کش ها، بیشترین تعداد پنجه و خوشه و عملکرد بیولوژیک و دانه در کاربرد اگزادیارژیل+ بن سولفورون متیل+ پروپانیل مشاهده شد. به طور کلی به نظر می رسد که با وجود کنترل مطلوب علف های هرز، رقم هاشمی نسبت به کاربرد علف کش ها در شرایط خاک اشباع حساس بوده و دچار گیاه سوزی شده است.

    کلیدواژگان: پرتیلاکلر، اگزادیارژیل، بن سولفورون متیل، پروپانیل، تیوبنکارب، سینوسولفورون
  • گلشاد سلیمان زاده، افشین سلطانی*، بنیامین ترابی، حسین ابراهیمی، احسان شاکری صفحات 111-125

    کشت نشایی محصولات زراعی یکی از روش هایی است که در سال های اخیر به عنوان یک روش موثر برای مصرف بهینه آب و حصول عملکرد بالاتر پیشنهاد شده است. شبیه سازی شرایط کشت نشایی با استفاده از مدل های مرتبط از مهم ترین ابزارهایی است که قابلیت بررسی اثر این نوع سیستم کاشت بر عملکرد، مصرف آب و سایر خصوصیات سویا را دارد. برای این منظور تاثیر کشت نشایی بر عملکرد و مقدار مصرف آب سویا تابستانه در گرگان با استفاده از مدل شبیه سازی گیاهی SSM-iCrop2 در چهارتاریخ کاشت مختلف با چهاراندازه گیاهچه (نشاء) به همراه کشت بذری ارزیابی شد. نتایج شبیه‎سازی نشان داد کشت بذری در تاریخ کاشت دیرهنگام (23 تیر) و همه تیمارها در تاریخ کاشت خیلی دیرهنگام (5 مرداد) به‎دلیل اختلال در کشت محصول بعدی نامطلوب در نظر گرفته شده و از مقایسات کنار گذاشته شد. کشت نشایی در تاریخ کاشت زودهنگام (20 خرداد)، معمول (4 تیر) و دیرهنگام باعث زودرسی محصول نسبت به کشت بذری شد. از نظر عملکرد دانه در تاریخ های کاشت زودهنگام و معمول تفاوت معنی داری بین دو روش کاشت وجود نداشت؛ اما در تاریخ کاشت دیرهنگام کشت‎نشایی باعث کاهش افت عملکرد نسبت به کشت مستقیم شد. اندازه‎ی نشاء اثر معنی‎داری برعملکرد نداشت. هم‎چنین هیچ‎کدام از تاریخ کاشت‎های مختلف در دو روش نشایی و بذری اثر معنی‎داری بر نیاز آبی خالص سویا نداشت. به طورکلی روش کشت نشایی سویا درتاریخ کاشت دیرهنگام، به‎دلیل عملکرد بالاتر قابل توصیه است؛ ولی ازنظر اقتصادی برای کشاورز مقرون به صرفه نبوده و می بایست راهکاری برای کاهش هزینه های این روش در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، تاریخ کاشت، اندازه گیاهچه، بازدهی اقتصادی
  • صلاح الدین مرادی*، جمال شیخی صفحات 127-137

    این پژوهش به منظور بررسی اثر کود زیستی و قارچ میکوریز آربوسکولار در چهار سطح (بدون کود زیستی، ریزوفاگوس ایرگولاریس، فانلی فورمیس موسه و ورمی کمپوست) بر رشد و ترکیب عناصر معدنی اندام هوایی دو رقم توت فرنگی (پاروس و کردستان) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای اجرا شد. نتایج نشان داد که کاربرد ورمی کمپوست و قارچ میکوریز آربسکولار میانگین وزن خشک اندام هوایی توت فرنگی را نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش داد ولی دو گونه قارچ اختلاف معنی داری با هم نداشتند. مایه زنی توت فرنگی با قارچ میکوریز آربوسکولار جذب کل عناصر را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد ولی اثر معنی داری روی غلظت عناصر غذایی اندام هوایی نداشت. کاربرد ورمی کمپوست جذب و غلظت کل عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، آهن، روی، و مس اندام هوایی را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش داد. وزن خشک، غلظت و جذب کل روی، جذب کل فسفر، منگنز و مس اندام هوایی رقم کردستان در مقایسه با رقم پاروس به طور معنی داری بالاتر بود ولی ارقام از لحاظ درصد کلونیزاسیون ریشه اختلاف معنی داری با هم نداشتند. درصد وابستگی میکوریزی رقم پاروس نسبت به رقم کردستان با کاربرد قارچ ریزوفاگوس ایرگولاریس به طور معنی داری بالاتر بود ولی با کاربرد قارچ فانلی فورمیس موسه درصد وابستگی میکوریزی رقم کردستان بالاتر از رقم پاروس بود. در یک نتیجه گیری کلی، کاربرد کودهای زیستی از طریق افزایش جذب عناصر غذایی رشد گیاه توت فرنگی را افزایش خواهند داد که در این بین نقش ورمی کمپوست به دلیل دارا بودن عناصر غذایی و موجودات مفید خاکزی بارزتر است

    کلیدواژگان: میکوریز آربوسکولار، کود زیستی، ارقام پاروس و کردستان
  • ملیحه برزگری، یحیی امام*، افشین زمانی صفحات 139-156

    این پژوهش به منظور پاسخ عملکرد دانه، اجزای عملکرد و شاخص NDVI (شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی) چهار رقم گندم به کند کننده رشد سایکوسل در شرایط تنش آبی انتهای فصل اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در دو سال زراعی 96-1395 و 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح تنش آبی (آبیاری مطلوب و قطع آبیاری در مرحله شروع گلدهی)، محلول پاشی سایکوسل در دو سطح (غلظت های صفر و 4 گرم در لیتر) و چهار رقم گندم (سیروان- بهاران- وارداتی و افق) بود. تنش آبی سبب کاهش تعداد دانه در سنبله (19 درصد)، وزن هزاردانه (14 درصد)، عملکرد بیولوژیک (22 درصد)، عملکرد دانه (29 درصد) و شاخص NDVI ص (17 درصد) در ارقام گندم شد. از طرفی محلول پاشی سایکوسل موجب جبران بخشی از این کاهش در ویژگی های تعداد سنبله در متر مربع (18 درصد)، تعداد دانه در سنبله (29 درصد)، وزن هزاردانه (6 درصد)، عملکرد بیولوژیک (11 درصد)، عملکرد دانه (17 درصد) و شاخص NDVI ص (5 درصد) شد. رقم های افق و سیروان در شرایط تنش آبی انتهای فصل در صورت کاربرد سایکوسل در بیشتر ویژگی های اندازه گیری شده برتری داشتند. با توجه به نقش تعدیل کنندگی سایکوسل در کاهش اثرات منفی تنش آبی انتهای فصل و افزایش سبزمانی، می توان کاربرد این تنظیم کننده را در شرایط مشابه با پژوهش حاضر توصیه کرد.

    کلیدواژگان: سبزمانی، قطع آبیاری، تنظیم کننده رشد، سایکوسل، شاخص NDVI
|
  • Kh. Alizadeh Yeloojeh, Gh. Saeidi* Pages 1-11

    In order to evaluate drought tolerance of some safflower genotypes, an experiment was conducted at the Research Farm of Isfahan University of Technology in 2016 and 2017. In this study, 18 safflower genotypes selected from different local populations along with 2 exotic cultivars and one local population (21 genotypes) were separately evaluated at two normal (non-stress) and water deficit (stress) irrigation regimes, using a randomized complete block design with two replications. Drought tolerance and susceptible indices were calculated based on the seed yield. The results showed that there was significant differences among genotypes for seed yield. The genotypes M420 (4703 Kg/ha) and C116 (2723 Kg/ha) had the highest and lowest seed yield, respectively in normal irrigation condition, however, genotypes of A2 (2906 Kg/ha) and Arak2811 (1373 Kg/ha) had the highest and lowest seed yield, respectively in water deficit condition. Based on the correlation coefficients between indices and seed yield under both irrigation regimes, the indices of MP, GMP, STI, MpSTI and MsSTI were recognized as the best ones for identification of drought tolerant genotypes in safflower. The graphic biplot and cluster analysis indicated that genotypes M420, S149, K21, K12, E2428, E2417, AC-Stirling and A2 were more tolerant genotypes to water stress.

    Keywords: Safflower, Seed Yield, Tolerance Indices, Water Stress
  • S. Sharifi, H. Sarikhani* Pages 13-27

    The role of calcium in the growth, fruiting and preservation of the quality of strawberries, has been well known. In this research, effect of calcium chloride along with naphthalene acetic acid (NAA) under shade conditions on growth, yield and quality of Paros strawberry was investigated. The experiment was a factorial with two factors of light intensity (normal light and shade condition) and calcium chloride and NAA treatment (control, 0.75% calcium chloride, 25 mg/L NAA, and 0.75% calcium chloride + 25 mg/L NAA). The results showed that spraying NAA and calcium chloride under shade conditions increased plant growth when compared with light conditions. Under normal light conditions, calcium chloride treatment increased the fruit diameter and yield in comparison with control treatment under light and shade conditions. The highest fruit firmness (342.0 N/cm2) was observed in the treatment of calcium chloride under light and shade conditions. NAA treatment under shade conditions resulted in higher anthocyanin. The treatment of calcium chloride + NAA in normal light condition showed higher total phenol (1.12 mg/g FW) and antioxidant activity (72.12%). Calcium chloride treatment increased the amount of calcium in the fruits by nearly 50%. Moreover, calcium chloride treatment in shade condition led to a 12% increase in calcium content of petiole, in comparison to those of control in shade condition. Calcium chloride along with NAA treatment increased leaf calcium compared to control treatment in light conditions. From the present results, it can be concluded that treatment of plant by calcium chloride alone in both light and shade conditions can increase the qualitative and quantitative characteristics of fruits of Paros cultivar of strawberry. Similarly, in some conditions, the use of NAA can, increase the absorption of calcium by the leaves.

    Keywords: Absorption, Petiol length, calcium chloride, Auxin, shade
  • R. Mahmoudieh Cham Piri, M. A. Aboutalebian* Pages 29-45

    In order to evaluate the effect of seed priming and inoculation of two mycorrhizal species on a number of physiological characteristics, yield and yield components of a wheat cultivar (Parsi) in salinity stress conditions, an experiment was conducted as a split-plot factorial based on a randomized complete block design with three replications in the years 2014-15 and 2015-16 at Isfahan Jihad Training Center. The experimental factors consisted of two irrigation treatments with saline water (electrical conductivity of 3 and 11 dS/m) in the main plots, and three levels of Glomus species (G. intraradices, G. mosseae and non-application) and two seed priming treatments (hydroprimed seeds as on-farm priming and non-primed seeds) were placed in the sub plots as a factorial. The combined analysis showed that salinity stress affected many of the measured traits and mycorrhiza application reduced the negative effects of salt stress on sodium accumulation in shoots, SPAD index, and spikes/plant and 1000-seed weight and had significant interaction with salinity stress. Application of G. intraradices reduced the sodium content of leaves in salinity conditions by 17% in comparison with G. mosseae. Also, mycorrhizal inoculation increased leaf proline by 20% and seed priming decreased this osmolyte by 18.5%. Application of G. mosseae species led to a 15.6% increase in the activity of superoxide dismutase in comparison with non-inoculation treatment and produced higher grain yield (9.5%). In this study, seed priming had no effect on yield and its components, except in the second year of the experiment when priming under inoculation with G. intraradices resulted in a 23% increase in the spikes/plant compared to non-priming. Another result was an increase of 14.5% of the harvest index due to the mycorrhizal inoculation. In general, the application of mycorrhiza in saline conditions is beneficial to the wheat plants, but the use of seed priming can only be useful if it is accompanied with the inoculation of wheat by the G. intraradices.

    Keywords: Glomus fungus, harvest index, proline, spike per plant, superoxide dismutase
  • H. Hammami*, M. Parsa Pages 47-58

    Optimizing the effectiveness of herbicides by additives is one of the ecological and economical approaches for weed management. The aim of this study was to investigate the effect of vegetable oils on the efficacy of clethodim herbicide in control of foxtail as a factorial based on a completely randomized design including clethodim concentration in six levels (0, 7.5, 15, 30, 60 and 120 g ai per ha) and additives in eight levels (without vegetable oil and vegetable oils of sesame, bitter almonds, sweet almonds, cottonseed, canola, rapeseed and soybean) with four replications in 2014 in Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran. The results of this study showed that clethodim concentration, vegetable oil types and interaction effect of concentrations in vegetable oils had a significant effect on measured traits of foxtail including height, fresh and dry weight of shoot and root and root volume. Increasing relative potency for all traits measured based on 50% effective dosage was observed, which indicates an increase in the efficiency of clethodim in foxtail control. The results of this study also showed a 90% effective dose reduction for fresh and dry weight of green foxtail in the presence of all vegetable oils. The higher relative potency for fresh and dry weight of roots compared with fresh and dry weight of the shoot showed greater root susceptibility to the application of vegetable oils by increasing the transfer of clethodim to the root. The application of sesame, bitter almonds, sweet almonds, cottonseed, canola, rapeseed and soybean oil led to 1.20, 1.26, 1.42, 1.39, 1.41, 1.43, and 1.41 times increases, respectively, in clethodim performance. Finally, application of vegetable oils as additives to clethodim herbicide can be considered as an ecological and environmental approach for controlling green foxtail.

    Keywords: Effective dose 50%, Herbicide, Relative potential, Root volume, Vegetable oil
  • H. Alipour, A. Arzani *, A. Rabani, M. Nikbakht Pages 59-72

    This study was conducted to investigate the genetic diversity of bread wheat, durum wheat and triticale using agronomic and physiological traits. Genetic diversity of 24 genotypes was evaluated in 2 locations (Research Farm of College of Agriculture, Isfahan University of Technology, located at Lavark, Najaf-Abad and Asheghabad farm), Isfahan, Iran, using a randomized complete block design with two replications in each location during 2016-217. In this study 20 bread wheat, 2 durum wheat and 2 triticale genotypes were examined. Results of analysis of variance showed that the effect of genotype for all traits, except for maximum fluorescence, was significant. In the studied traits, phenotypic and genetic variation coefficients did not considerably differ for most of the traits, indicating the prominent genetic effects on these traits. The correlation coefficients showed that there is a positive and significant correlation between grain yield with number of spike per plant, biological yield and harvest index. Factor analysis revealed four hidden factors that justified a total of 66.47 percent of the variation in the experimental materials. These factors were introduced as maturity period, grain, yield and photosynthesis, respectively. The cluster analysis of genotypes based on the studied traits divided the genotypes into four groups, some of which have desirable traits and are relevant for the breeding program.

    Keywords: Diversity, Genotype, Morphological traits, Yield
  • Z. Adavi*, K. Sadat Asilan, A. Baghbani Arani Pages 73-88

    Plant growth regulators (PGRs) are used to prevent reduction in rapeseed grain yield under limited moisture conditions. A field experiment was conducted to investigate the effect of paclobutrazol (0, 50, 100, 150 and 200 mg L-1) on canopy surface temperature and some quantitative and qualitative characteristics of two rapeseed cultivars (Okapi and Natalie) under full irrigation and late season drought stress conditions at Research Station of College of Agriculture and Natural Resources of Payam Noor University of Fereydunshahr, Isfahan, Iran, in 2016-2017 growing season. The experimental design was split split plot based on randomized complete block design with three replicates. Results showed that all the treatments including late season drought stress, paclobutrazol and cultivar had significant effects on number of seeds per pod, pod length, seed weight, canopy temperature and seed yield. Both cultivars were highly sensitive to late season drought stress at flowering, so that drought stress led to a nearly 40% decrease in grain yield of both cultivars. In both cultivars the application of 100 mg L-1 paclobutrazol under full irrigation and 200 mg L-1 under late season drought stress produced the highest grain yield. Both cultivars had similar responses to drought stress and paclobutrazol, while Natalie (5346 kg ha-1) produced higher yield than Okapi cultivar (4910 kg ha-1). Also, in both cultivars the application of paclobutrazol reduced canopy temperature under drought stress conditions. According to our results, although drought stress suppresses rapeseed grain yield and yield components, the examined plant growth regulator could be harnessed to compensate, at least in part, for the yield suppression imposed by the late season drought stress. Therefore, use of paclobutrazol could be recommended to alleviate the drought stress effect on rapeseed.

    Keywords: Cut-off irrigation, Growth regulators, Canopy surface temperature, Rapeseed, Yield
  • V. Alipoor-Stakhri, J. Asghari*, S.M.R. Ehteshami, E. Mohammadvand Pages 89-109

    To investigate some common herbicides of transplanted rice for direct wet-seeding of Hashemi cultivar, this study was conducted in a randomized complete block design with three replications. Treatments were as follow: (i) recommended dose of pretilachlor, (ii) oxadiargyl + bensulfuron-methyl, (iii-vi) adding propanil or thiobencarb to treatment (i) and (ii), (vii-x) adding cinosulfuron to treatment (iii) to (vi), (xi) weed free condition, and (xii) weed infested condition. The highest total weed infestations were observed when pretilachlor, oxadiargyl + bensulfuron-methyl and pretilachlor plus propanil or thiobencarb had been applied. The highest rice height was recorded in weed infested, but for other traits, comparison of herbicide treatments showed the least rice growth and yield for pretilachlor (due to the highest weed competition) and oxadiargyl + bensulfuron-methyl + thiobencarb. In the recent treatment panicle and grain number, and 1000-grain weight were lower than those for individual application of pretilachlor. Since applying oxadiargyl + bensulfuron-methyl suppressed weeds better than treatments containing pretilachlor, and also considering the effective control of nutsedge by bensulfuron-methyl, and barnyardgrass by thiobencarb, it seems that the phytotoxicity effects of oxadiargyl + bensulfuron-methyl + thiobencarb on rice are serious. In the herbicide applied treatments, the maximum number of tiller and panicle, and biological and grain yield were observed in oxadiargyl + Bensulfuron-methyl+ Propanile treatments. Despite the acceptable weed control, it seems that Hashemi cultivar was susceptible to herbicides in saturated soil condition and symptoms of phytotoxicity were appeared in crop plants.

    Keywords: Pretilachlor, Oxadiargyl, Bensulfuron methyl, Propanil, Thiobencarb, Cinosulfuron
  • G. Soleimanzadeh, A. Soltani*, B. Torabi, H. Ebrahimi, E. Shakeri Pages 111-125

    Transplanting or pot culture has been mentioned as a promising approach to increase crop yield and decrease irrigation water use in recent years. Using simulation models to assess pot culture is a valuable way in investigating the effect on yield, water consumption and other properties of crops such as soybean. For this purpose, several pot culture levels (seedling sizes) plus direct sowing were evaluated in soybean using SSM-iCrop2 for four different sowing dates in Gorgan, Iran. Seedling sizes were 13, 18, 24 and 29 cm2 per plant leaf area and at 200, 250, 300 and 350 °C cumulative temperature, respectively. Sowing dates were June 10 (early), June 25 (usual), July 14 (late) and July 27 (very late). The results of simulation showed that direct seed planting method at late sowing date (14 July) and all treatments at very late sowing date (27 July) are not feasible and cannot be recommended due to disturbance that cause in sowing of next crop in double cropping system of the region. Transplanting method at early (10 June), usual (25 June) and late planting dates resulted in earlier maturity. There was no significant difference between two methods regarding seed yield at early and usual planting dates, but at late planting date transplanting method resulted in higher yield compared to direct seed planting method. Seedling size had no significant effect on yield. In addition, there was no significant difference among sowing methods in all planting dates in terms of net irrigation requirement of soybean. It was concluded that transplanting is only preferred at late sowing date for its higher yield, but considering the higher production costs of this method compared to direct sowing, it is necessary to find some cost-effective measures before pot culture could be adopted by farmers.

    Keywords: Simulation, Sowing date, Seedling size, Economic efficiency
  • S. Moradi*, J. Sheikhi Pages 127-137

    The study was conducted to investigate the effect of biological fertilizer and arbuscular mycorrhizal (AM) fungi in four levels (without biological fertilizer, Rhizophagus irregularis, Funneliformis mosseae and vermicompost) on growth and shoot mineral nutrients composition of two strawberry cultivars (Parus and Kurdistan) in factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications in greenhouse conditions. The results showed that the application of vermicompost and AM fungi significantly increased the shoot dry weight of strawberry in comparison to control but there was not a significant difference between two species of AM fungi. Total uptake of nutrients was significantly increased by inoculation of strawberry with AM fungi in comparison to the control but inoculation did not leave significance effect on shoot nutrients concentration. Vermicompost application significantly enhanced the uptake and concentration of phosphorus, potassium, iron, zinc, and copper compared to control. Dry weight, zinc concentration and uptake, phosphorus, manganese and copper uptake in shoot of Kurdistan cultivar were significantly higher than Parus cultivar but there was not a significant difference between the cultivars in root colonization. Mycorrhizal dependence (Md) percentage by Rhizophagus irregularis was significantly higher in Parus cultivar than Kurdistan cultivar but Md (%) by Funneliformis mosseae in Kurdistan cultivar was higher than Parus cultivar. In conclusion, application of biological fertilizers will increase the growth of strawberry plant through an increased nutrient uptake, in which the role of vermicompost is more pronounced than that of AM fungi due perhaps to the presence of nutrients and useful soil organisms.

    Keywords: arbuscular mycorrhizal, biological fertilizer, Parus, Kurdistan cultivar
  • M. Barzegari, Y. Emam*, A. Zamani Pages 139-156

    This research was carried out to study the grain yield, yield components and NDVI (normalized difference vegetation index) responses of four wheat cultivars to growth retardant cycocel under terminal drought stress conditions. The experiment was laid out as a split split plot with three replicates at the experimental farm of the School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran in 2016-2017 and 2017-2018 growing seasons. The treatments consisted of two levels of water stress (full irrigation and irrigation cut off at the beginning of flowering), exogenous cycocel in two levels (4 g ha-1 and 0) and four wheat cultivars (Sirvan, Baharan, Varedati and Ofogh). Water stress reduced the measured traits including, grain number per ear (19%), 1000-grain weight (14%), biological yield (22%), grain yield (29%), and NDVI (17%). Exogenously-applied cycocel compensated for some of such reductions including, number of spikes per square meter (18%), grain number per ear (29%), 1000-grain weight (6%), biological yield (11%), grain yield (17%), and NDVI (5%). Ofogh and Sirvan cultivars showed a better response for most of the measured traits to water stress conditions when cyclocel was used. Regarding the ameliorating role of cycocel in reducing negative impacts of terminal water stress, application of this growth regulator could be recommended for similar conditions.

    Keywords: Stay-green, Irrigation cut-off, Plant growth regulator, Cycocel, NDVI